10.1.06

Cas Mena

Esta semana hem vixcut una situacio un tant extranya arrel de les declaracions del tinent general Jose Mena en les que dia que en cas de que la reforma de l'Estatut d'Autonomia catala atentara contra la Constitucio o contra l'unitat d'Espanya l'eixercit es voria en l'obligacio d'actuar. Estes paraules, que es poden entendre com un reflex del codic militar que dicta l'obligacio de defendre l'Estat Constitucional i l'unitat territorial no han agradat ni a govern ni a l'oposicio.

Com a prova d'aço esta la rapida reaccio del Ministeri de Defensa que l'ha arrestat domiciliariament i es preveu que siga cesat pel consell de ministres del divendres per extrallimitar-se en les seues funcions fent declaracions que afecten al marc politic, quan els militars tenen l'obligacio de mostrar-se apolitics en el seu ambit professional.

Rajoy, en l'intencio de traure profit politic del tema, ha dit que es el Ministre de Defensa, Jose Bono, qui te que compareixer en el Congres dels Diputats per a donar explicacions, peticio que ha tingut rapida resposta per part del Ministre, qui li ha recordat que la promocio a general de brigada, i posteriorment a tinent general de Jose Mena es va produïr durant l'ultima llegislatura popular.

Les declaracions de Jose Mena han tingut reso en diaris de mig mon, molts d'ells relacionant-les en l'epoca franquista pel fet que els poders militars s'involucraren en la vida politica, cosa que no passava des de el colp d'estat fallit d'Antonio Tejero el 23 de febrer de 1981.