3.2.06

Estatut Valencià

La reforma de l'Estatut Valencià ha mampres la seua recta final entre la polemica sobre l'estabilitat del pacte que li va donar llum. El PSPV, en vistes a afiançar la seua relacio en Esquerra Unida cara a les eleccions de 2007, vol recolzar les esmenes de Esquerra Unida, justament les dos esmenes que la formacio minoritaria en Les Corts considera més trascendentals.

La primera d'estes esmenes, es la desvinculacio dels termes “idioma” i “valencià” de forma que el catalanisme tinguera tot el cami obert cap a l'absobcio de la la nostra cultura diferent i diferenciada. L'atra esmena està dirigida a la rebaixa del llisto electoral que cada quatre anys deixa fora de la representacio parlamentaria a mes de un 10 % de la poblacio.

Obviament, la primera esmena és algo que no hem de permetre que tire avant, per lo que supon per a la nostra cultura, ya es dificil defendre la nostra llengua quan l'entitat que s'encarrega de normativisarlo oficialment avoga per la seua desaparicio, si ademes llevem l'unic element que defen el nostre idioma ya no quedara res a fer.

Respecte a la reduccio del llisto electoral, és una medida de coherencia en les atres autonomies de l'Estat Espanyol, encara que el Partido Popular no ho vullga vore aixina, ya que Valencia es l'unica autonomia que el contempla en el seu Estatut. Pero els populars estan disposts a desmembrar Espanya si aixo els garantix mantindre el poder.

Recentment, Chimo Ballester, president d'Unio Valenciana, ha propost que la barrera electoral s'aplique en l'ambit de la circunscripcio electoral, tal i com es fa en les atres autonomies de mes d'una provincia. Tambe ha anunciat que presentara mocions a traves dels ajuntaments i la Diputacio de Valencia en este sentit.

Des de el Partido Popular els planteja la possibilitat de retirar la proposta d'Estatut del Congres dels Diputats si la Comissio Constitucional aprova les esmenes d'Esquerra Unida en el recolzament del PSOE, o de rebujar la reforma quan torne a Les Corts. La retirada de la reforma de l'Estatut seria beneficiosa per al valencianisme i per a la llengua valenciana, ya que la AVL se quedaria fora del ranc estaturari facilitant la seua derogacio si es donara el cas que el Partido Popular necessitara el recolzament de Coalicio Valenciana.